Hangi seviyede olunursa olunsun coachlar genellikle 1-3-1 bölge savunmalarına karşı hücum etmekte zorlanırlar. Bu savunmanın değişik güçlü olduğu yönleri vardır. Hücum takımının hücumdaki ritimlerini bozar. Hücum takımının isabeti düşük yüzde ile atış yapan oyuncularını atış kullanmaya, hücum takımına çokça hata yapmaya zorlar. Bu nedenle, her coachun etkili olarak kullanabileceği bir 1-3-1 hücum dizilişine ihtiyacı vardır.
Bu nedenle sürekli hareketlilik sağlayan ve hücumda oyuncuların etkili olacakları pozisyonlara yerleşmelerini sağlayan bir hücum dizilişini size sunuyoruz. Doğru uygulanırsa sahada beş oyuncuya da sayı yapma imkanını sağlar.
Bu makale 1-3-1 bölge savunmasına karşı yararlanılacak hücum dizilişini daha yakından inceleme imkanı verecektir. Böylece daha etkili ve yararlı hücum etme imkanı elde etmemiz sağlanabilecektir.
OYUNCULARIN ÜSTLENECEKLERİ GÖREVLER VE UYGULAYACAKLARI KURALLAR.
1-3-1 bölge savunmalarına karşı genellikle uygulanan 2-1-2 hücum dizilişi gibi bu hücum dizilişinde 2-1-2 dizilişi uygulanır.
Hücum önde iki oyuncunun yer alması ile başlar. Bundan amaç öndeki savunma oyuncusunun daha geniş bir alanı savunmaya zorlamaktır. İyi bir hücum dizilişinde öndeki hücum oyuncusunun iyi birer şutör olmaları ve top hakimiyetlerinin yüksek olmaları gerekir (1 ve 2 numaralı oyuncular.
Bir oyuncu savunmanın ortasına yerleştirilir (3 no’lu oyuncu). Genellikle bu oyuncu serbest atış çizgisi üzerinde görev yapar. Ama savunma daha yükselerek savunma yapıyorsa 3’de daha yükselip takım arkadaşlarına yardım edebilir. 3 bütün hücum boyunca aynı noktaya çakılıp kalmamalıdır. Serbest atış çizgisi civarında boş olan alanlara yönelip kendine fırsat yaratmalıdır. Çembere her fırsatta yönelebilen ve her an isabetli atış kullanabilen ve aynı zamanda elindeki topu en boş, müsait, rahat atış kullanabilecek arkadaşına pas olarak verebilmelidir.
Diğer iki oyuncu köşelerde savunmanın açılmasını sağlayacak noktalara yerleşirler ve arkada savunma oyuncularının daha geniş alanı savunmamalarına neden olurlar. Eğer hücum takımı iki iyi forvet oyuncusuna sahipse, bu pozisyonlarda oynamalıdırlar.
HÜCUMUN UYGULANMASI
Hücum takımının dizilişi 2-1-2 şeklindedir. Oyuncular doğru noktalara yerleşmişlerdir. Artık 1-
3-1 bölge savunmasına hücum edebiliriz.
Hücumu sağ veya sol oyun kurucular başlatabilir. Topun olduğu noktanın tersindeki dip oyuncusu topsuz tarafta (5) üç saniye koridoruna doğru yaklaşır.
Dipteki oyuncunun (5) üç saniye koridoruna doğru yapacağı hareket topsuz taraftaki savunma oyuncusu (X2) dipteki hücum oyuncusunu (5) savunmak için aşağı doğru kaymasına neden olur. Eğer aşağı kaymazsa hücum oyuncularının 5’e verecekleri aşırtma pas hücumun kolay sayı yapması ile sonuçlanır.
Bu pas verilemezse hücum takımı topu köşelerdeki oyunculara verilir. Pas köşeye verilince topsuz taraftaki dip oyuncusu hareketine devam edip toplu taraftaki pivot noktasına yönelir. Böylece toplu tarafta oyun kurucu 1, sol köşede 4 ve toplu tarafta pivot noktasında 5 toplu tarafta üçgen oluştururlar.
TOPLU TARAF ÜÇGENİNİN TEMEL HEDEFİ
Bu hücumun temel amacı topun savunmanın ortasındaki hücum oyuncusuna her fırsatta verilmesidir. Savunmanın ortası en hassas noktadır. Ayrıca, bu hücumun temel amacı her fırsatta üçgenler yaratmaktır.
Hücumda üçgen yaratmak savunmayı zor durumda bırakır. Genellikle dipteki savunma oyuncusu dışarı çıkıp köşedeki hücum oyuncusunu savunmaya çalışır. Pivot oyuncusu toplu tarafa yönelince, savunma oyuncusu köşedeki hücum oyuncusunu savunmak için köşeye yönelir. Böylece pivot oyuncusu toplu tarafta kendine rahat bir pozisyon yaratır.
Veya eğer dipteki hücum oyuncusu yerini boşaltmayıp, çembere yönelen hücum oyuncusunu savunmak için olduğu alanda kalırsa 4 ve 3 köşeden ve posttan kolay atış için fırsat elde ederler. Çünkü savunma oyuncusu sadece bir hücum oyuncusunu savunabilecektir.
Toplu tarafta oluşturulan üçgenlerde eline top değen her oyuncu şu üç hareketi yapabilirler:
SAYI YAPABİLİRLER: Oyun kurucu çembere yönelip, turnike sonucu sayı yapabilir. Pivot oyuncusu eline top değince savunmasının üzerinden sayı yapmaya çalışır. Köşedeki hücum oyuncusu üçlük atış kullanabilir.
ORTAK HAREKET EDEBİLİRLER:
3 Pasını ya pivottaki arkadaşına, pivot hareketi sonucu sayı yapması için veya köşedeki arkadaşına üçlük atış kullanması için pas verebilir. 5 posttan çembere yönelen 3’e pas verebilir.(ŞEKİL D )
3, 5’e pas verdikten sonra çembere yönelir ve 5’ten alacağı pasla sayı yapmaya çalışır. Köşedeki oyuncu 5’e veya 3’e geri pas verip atış kullanmasını sağlar. ( Şekil E)
TOPUN TERS TARAFA ÇEVRİLMESİ
Guard pozisyonunda oynayan ve topsuz taraftaki oyun kurucu (2) kendisine pas verildiğinde hemen atış kullanmak için uygun bir pozisyonda hazır bekler. Aynı zamanda eline gelen topu ters tarafa çevirebilir veya tekrar arkadaşına geri pas verebilir. Bu paslaşma ne kadar hızlı, çabuk ve isabetli yapılırsa, bu hücumun 1-3-1 savunmasına o kadar çok baskı kurulmasını ve baskı yapma imkanı doğar.
HÜCUMUN DEVAMLILIĞI
Toplu tarafta oluşturulan üçgen hücum her ne kadar sayı imkanı yaratsa da güçlü bir 1-3-1 savunma pasın köşeye pas verilmesini engelleyebilir. Bu durumda top oyuncuya geri verilebilir ve topsuz tarafa çevrilir.
Top ters yöne çevrilince, toplu toplu tarafta oluşturulan hücum topsuz tarafta aynen uygulanır. Top oyun kurucuların elinde ise toplu taraftaki köşe oyuncusu toplu taraftaki pivot noktasına kayar. Pas topsuz taraftaki oyuncuya verilirse 5 topsuz tarafta ki köşeye yönelip pası alır. Post oyuncusu 3 serbest atış çizgisi üzerinde topun olduğu köşeye yerleşir. Böylece üçgen hücum ters tarafta oluşturulur.
SONUÇ
1-3-1 bölge savunmaları basketbolda her zaman hücum takımlarına zorluk yaratır. Bu nedenle her coach bu savunmaya karşı önlemlerini almalıdır. Her sezon bu savunmalara karşı hazırlıklı olunmalıdırlar.
Size sunduğumuz hücum her seviyede ki takımlara yardımcı olacaktır. Devamlılığı olan bir hücumdur. Basitliğine rağmen çok etkilidir. Sahadaki beş oyuncu da sayı yapma imkanı elde edebilir.