Takımınızın başarısının tanımını yapabilmek çok önemlidir.
En iyisini yapabilecek kişi başarıya ulaşabilmesi için “içsel duygularını kontrol “edebilmelidir. Bu coachun sahip olması gereken en etkili iç huzur ve özellik iç huzur ve zihinsel huzura sahip olmaktır.
Bu nedenle coachların takımlarına başarının ne demek olduğunu öğretmek olabilir. Özellikle veliler ile olan ilişkilere genellikle huzur bozucu sonuçlar yaratır. Bu gibi stresli gelişmeler bir coachun maçın sonucunu etkilemesini ve kazanılıp, kazanılamayacağını tahmin edilmesini zorlaştırır.
Skor board rakip takımın gücü ile ilişkilidir. Maçta alınacak galibiyet veya mağlubiyet takım üzerinde gereksiz bir baskı ve stres yaratacaktır.
Bu nedenle coachların takımlarına başarının ne demek olduğunu öğretmek için oyuncularını psikolojik olarak hazırlamak üzere gayret göstermelidirler. Takımın başarısını oyunculara benimsetmek için skor boarddaki sonuçlar dışında bazı kriterler oluşturulmalıdır.
Antrenmanlar da başarıyı sağlayan unsurlar oyunculara beş ana başlıkla benimsetilmelidir.
1-BASKETBOLA BÜTÜN BENLİKLERİ İLE ÖNEM VERİP, BENİMSEMELİDİRLER.
Oyuncu coachunun söylediklerine, takım arkadaşlarına, kenar da otururken maça dikkatini verip benimseyerek ilgi ile izliyor mu? Zaman hiçbir kimse için yavaş geçmez. Bu nedenle zaman akıp giderken bütün ilgi ve dikkatini yaptığı işe vermelidir. Zamanı ne kadar doğru ve verimli kullanırsa verim de o kadar çok artar ve gelişme gösterir.
2-BÜTÜN BENLİKLERİ İLE TAKIMA KATKI VERİP TAKIMI ÖNEMSİYORLAR MI?
Coachlar genellikle oyuncuların yaptıkları hatalardan bahsederler. Ancak hatalarını oyuncuların yüzlerine vurmak öğrenmelerine olumsuz yönde etkiliye bilmektedir. Gelişme ancak büyük çabalar sonuç sağlanabilir. Oyuncular gelişmek için coachlarının uyardıkları hareketleri bütün benlikleri ile tekrar, tekrar yeniden uygulayarak kendilerini geliştirebilirler. Oyuncu bu doğrultu da çalışmalı ve azimle doğruları yapmaya çalışmalı, yılmamalıdır. Hatta oyuncudaki gelişme çok yavaş olsa da çalışmayı ısrarla sürdürmelidir. Örneğin, sol elle turnikeyi geliştirmek için sadece sol elini kullanmalıdır. Çalışmalarda doğru hareketler övülmelidir. Zaman içinde gelişme muhakkak sağlanacaktır.
3-OYUNCU BÜTÜN BENLİĞİ İLE ÇALIŞIYOR MU?
Maçlarda ve antrenmanlar da her defasında değişik oyuncular enerjilerini ortaya koyarlar. Antrenman veya maçlardan önce oyuncular değişik nedenler dolayısıyla yorgun veya isteksiz olabilirler. Sahada en verimli oyuncular her ortamda kendine güvenen, rahat oyunculardır. Oyuncuların sorunları ne olursa olsun maça çıktıklarımda bütün benlikleri ile oynayabilmelidirler. Coachlar oyuncuların ruhsal durumlarını ve yeteneklerini anlayıp doğru tahlil edebilmeli ve onların antrenman ve maçlarda bütün güçlerini ortaya koymalarını ve verimli olmalarını sağlayabilmelidir.
4-OYUNCULAR ANTREMANLARDA ÇALIŞTIKLARINI MAÇLARDA
ORTAYA KOYABİLİYORLAR MI?
Coach olarak oyuncuların maçlarda ve antrenmanlarda kendilerini ne kadar geliştirdiklerini çok iyi gözlemleyebilmelidir. Antrenmanlarda sizin öğrettiklerinizden ne kadarını uygulayabildiklerini doğru ve hatasız uygulayabildiklerini gözlemleyip, eksikleri nasıl tamamlayıp düzeltebileceklerine karar verebilmelidir. Sezon başından başlayarak planladıklarını uygulayıp maçlarda başarılı olmanın yolları bulunmalıdır.
5-OYUNCULAR TAKIMLARINI ÖNEMSİYORLAR MI?
İyi insanlar etraflarındaki insanları önemserler. Rakiplerini, yöneticileri, taraftarları takım arkadaşlarını, coachlarını önemserler. İnsanları önemseyen takımlar basketbolun ötesinde bir övgüye sahip olurlar, sevilirler, saygı görürler. Bu nitelikleri sağlayacak tek kişi ancak genellikle coachlar olur. Coachlar takımlarının saha da verimliliklerini ve başarılanı skor boarda bakarak karar vermemelidirler.
Takıma neler verebildiklerine, oyuncularını başarıları için nasıl etkileyip yönlendirebileceklerine bakmalıdırlar. Oyuncularını kendi gözlemleri ile değerlendirebilmelidirler. Oyuncuların başarılarını kendi ölçülerinde ortaya koyabilmelidirler. Coach takımı kendi sezgileri ile yönetip, değerlendirmelidir.