Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

“Basketbolda ki bütün fundamental hareketlerini antrenman programına nasıl yerleştirebilirim?”

“Hangi, hücum sistemini uygulamam uygundur?”

“Hangi savunmayı uygulamam takıma başarı sağlar?”

“Hangi baskılı savunmalara karşı top çıkarma, yan ve dip çizgilerden hangi topu oyuna sokma dizilişlerini uygulamamız takımım için uygundur?”

Alt yapıda antrenörlük yapan herkes bu düşüncele ve duyguya sahiptirler. Çünkü alt yapı antrenörlüğü oldukça yıpratıcı ve zor olabilir.

Bu düşünceye fazla kafa yormayın. Derin bir nefes alıp,  verin. Çünkü  sizin göreviniz  yardım etmek ve öğretmektir.   Hata ve başarılarınızdan birçok dersler çıkarabilirsiniz.

 

Basitleştirmek  ve kolaylaştırmak için öneriler;

Alt yapı antrenörlerinin öncelikleri;

1-Kişilik geliştirme ve  basketbolu güzelleştirme ve eğlenceli hale getirme.

2-Oyuncuları fiziksel ve yetenek olarak geliştirme.

3- Savunma ve hücumun temel hareketlerini öğretme. (Alt yapıda hareketli hücum (motion offense) ve adam adama savunma uzun süreli gelişme için gereklidir.

Önceliklerinizi belirledikten sonra  yerine getirmeniz  gereken en az iki ve beş yılı kapsayan  plan ve programınızı hazırlamanız ve bundan sonra sezonluk programlarınıza  planlarınızdaki önceliklerinizi yerleştirmek olmalıdır.

İster 7, ister 17 yaşında olsun  bir takıma antrenörlük yapıyorsanız, size önerilen aşağıdaki başlıklara  programınızda yer vermektir.

Oyuncularınızı bir üst seviyeye yetiştirmek için neler yapmalısınız?

Yapmanız gerekenler:

-Kondisyon,

-Top hakimiyeti,

-Pas,

-Ayak hareketleri,

-Turnike,

-Temel hücum kavramları,

-Temel savunma kavramları,

-Sizin hazırlayacağınız ve anlatacağınız liste kendi düşünceleriniz  ve elinizdeki imkanlar doğrultusunda  daha değişik olabilir.

Sezon içinde hangi, konulara ağırlık vermelisiniz? Antrenman süresini  hücum temel hareketleri, savunma temel hareketleri  ve yarı saha maçlara ayırabilirsiniz. Şöyle bir program yapabilirsiniz;

-Güç geliştirme ve hücum yeteneklerini geliştirme              30 dakika

-Savunma                                                                      15 dakika

-Hücum                                                                         15 dakika

-Yarı saha, tam saha oyunlar                                            30 dakika

Aşağıda sunulan uygulamayı da deneyebilirsiniz.

Sürenin üçte biri güç geliştirme ve temel hareketler

-Sürenin üçte biri yarı saha hücum ve savunma çalışmaları

-Sürenin üçte biri tam saha ve yarı saha oyunlar

Her yıl antrenmanların her bir bölümünü birkaç defa gözden geçirilip gereken değişiklikler yapılmalıdır.

Sezon sonunda oyuncular  ve antrenörler ortaya çıkan gelişmeyi gözlemleyebileceklerdir. Gelişme oyuncuları çok gururlandıracaktır. Oynadıkları oyundan  çok keyif alacaklardır.

Her şeyi eşit bir şekilde  yaparsanız çok gelişme çok olmayacaktır. Ancak gözle görülebilecektir.

Örneğin; dikkatinizi elinizde ki topu korumaya vermişseniz (top kontrolü ve hakimiyeti, ,  ayak hareketleri ve her antrenmanda 20 dakikanızı bu çalışmaya  ayırırsanız ve önemli olduğunu sürekli olarak oyuncularınıza işlerseniz, oyun içinde nasıl ve ne zaman kullanılacağını öğretirseniz  ilk maçtan başlayarak oyuncularda ki gelişmeyi oyunculara ve çocukların velileri dahil herkes göre bilecektir. Muhtemel bu gelişmeden memnun olacaktır.

Öncelik verdiğiniz  bütün hareketleri her gün tekrarlamak gerekir. İkincil hareketleri her ikinci, üçüncü veya dördüncü antrenman da tekrarlayabilir.

Eğer birincil hareketleri oyuncularınıza 3, 4 sene süre ile çalıştırma fırsatınız olursa gelişmenin büyüklüğüne şahit olursunuz.

8,9,10 yaşlarındaki çocuklara öğretebileceğiniz birincil ve ikincil hareketler:

-Yetenek geliştirme  de birincil öncelikler: Top kontrolü ve ayak hareketleri

-Yetenek geliştirme de ikincil Öncelikler: Turnike atışı, pas şut

-Hücumda birincil Öncelikler: Çembere yönelme ve savunmadan kurtulup serbest kalma,

V hareketi (V cut-) L hareketi (L cut) ver kaç, back-door hareketleri

-Hücumda İkincil Hareketler: Topa perdeleme, topun tersindeki oyuncuya perdeleme, dip çizgiden  topu oyna sokma, yan çizgiden  topu oyuna sokma, baskılı savunmalara karşı topu oyuna sokma.

Savunma da birincil özellik: Savunma duruşu, 1’ê 1  savunma, 1 ve 2 pas uzaklıktaki hücum oyuncusuna  karşı savunma duruşunun nasıl uygulanacağı, savunma da yardımlaşmanın nasıl yapılması gerektiğini öğretin.

Savunma da  ikincil öncelik  çembere yönelen hücum oyuncusunu savunma, pivot oyuncusunu savunma, topa perdelemeleri savunma, topun tersine yapılacak perdelemeleri savunmadır.

Bir antrenman programı ve antrenman da kullanacağınız  drillerin bir listesini hazırlayın. Antrenmanlara her zaman üzerinde özenle çalışılmış, çok düzgün hazırlanmış bir program ile gidin. Eliniz asla boş gitmeyin.

Hazırlayacağınız  antrenman programı yıllık olabileceği gibi uzun süreli bir dönemi, birkaç sezonu kapsayacak bir program da olabilir. Antrenman programının  her  anının  dakikalarla  bölünmesine özen gösterin Dakik hazırlanan  bir program birçok yarar sağlar.

Bunun yanı sıra elinizin altında her an 3-4 günlük program hazır bulunmalıdır.

Hazırlayacağınız program kullanacağınız birinci derece de önemli, hareketleri ve konuları  ve ikinci derece de önemli   dirilleri, hareketleri ve konuları içermelidir. Hazırlayacağınız program  da  özel diriller, hareketler  ve konulara fazlaca önem verilmeye çalışılmalıdır. Sadece size  yararlı olacak noktalara daha fazla önem verin.

Antrenman programını hazırladıktan sonra dirilleri ve maçalarda  uygulayacağınız dizilişleri, bilgi ve belgeleri yazıp bir dosya  hazırlayabilirsiniz. Böylece, kendinizi  sezon için  tam olarak hazırlanmış olurusunuz. Sezon içinde antrenman programları hazırlamaktan kurtulup zaman kazanmış olurusunuz.

 

Son Makaleler

Sevdirin Basketbolu

Başarılı Antrenör

Hızlı Hücüm