Spor, Velilere Değil çocuklara ait olmalıdır...
Sayın Veli, Bu sezon çocuğunuzla çalışma imkanı elde ettiğimiz için çok mutluyuz ve bu fırsatı bizlere tanıdığınız için teşekkür ederiz. Hep birlikte neşeli dakikalar geçirip çok çok eğlenmeye çalışacağız.
Öncelikle şunu belirtmek isteriz, çocuğunuzun sizin için ne kadar kıymetli, vazgeçilmez olduğunu ve çocuklarınızın en iyisine sahip olmalarını istemenizin öneminin bilincindeyiz. Bütün iyi veliler gibi, bizde çocuklarınız için her şeyin en iyisini istiyoruz. Okulda, arkadaşları ile ilişkilerinde, sosyal ve günlük yaşamlarında, tabii ki sporda en iyi olmalarını istediğinizi biliyoruz.
Bizlerde çocuğunuza en iyisini sunmayı amaçlıyoruz. Sadece sizin çocuğunuza değil, diğer takım arkadaşlarına da en iyi bilgiyi sunmak görevimizdir. Herkese en iyi hizmeti sunmak ve dolayısıyla mutlu etmek için, temel bazı noktalar da sizlerden yardım diliyoruz.
Spora başlayan çocuklar için; unutmayın, istedikleri sporu onlar yapacaklar, bizler değil. Başarı dolu spor günleriniz artık geride kaldı. Sizden ricamız, eski başarılı günlerinizi çocuklarınızın spor hayatı ile karıştırıp, onların sırtından tekrar yaşamaya çalışmamanızdır. Onları, mağlup olsalar da galip gelseler de destekleyin. Kötü oynasalar da, iyi oynasalar da destekleyin. Kendi arzularınızı yerine getirmelerini onlardan isteyerek, üzerlerindeki baskıyı lütfen arttırmayın.
Siz veliler, eski günlerinize şöyle dönüp mahalle maçlarınızda hiç sayı kaçırmadınız mı, turnike kaçırmadınız mı, kötü pas vermediniz mi? Oyun oynarken, spor yaparken hiç hata yapmadınız mı? Muhakkak ki yaptınız. Yaşa bakmadan sporda hata yapmak bir gerçektir ve sporun doğasında vardır. Atalarımız boşuna, ”hatasız kul olmaz. Dememişler. Ancak, sporun bizlere verebileceği en büyük ders, çok çalışarak bu hatalarımızı düzeltmemiz, üstesinden gelmemizdir.
Siz veliler olarak bu gerçeği gözden ırak tutmayın. Siz, siz olun bundan sonra çocuğunuz oyun veya maç esnasında bir hata yaparsa yüzünüzde sadece bir gülümseme olsun. Kesinlikle yüzünüzü asıp, çocuğunuzu azarlamayın. Gösterdiği gayretten dolayı onu katiyen yermeyin. Sizi mahcup etmesinden, başarısız olmasından dolayı onu katiyen yermeyin. Çocuğunuzu antrenöre güvenerek emanet edin, iyi bir seyirci olun ve çocuğunuzun gösterdiği çabaları alkışlayın. Her zaman olumlu olun. Onların oyun haklarına tecavüz etmeyin. Bırakın oynasınlar, eğlensinler, zevk alsınlar.
Aynı zamanda, spor yeteneklerini ortaya çıkarmak ve geliştirmek antrenörün görevidir. Lütfen, veliler olarak antrenörlerin çalışmalarına ve kafalarında çocuklarınıza ilişkin olarak kurdukları programları ve düzenlemeleri gerçekleştirmelerine izin verin, fırsat verin. Antrenörlerin bilgilerini, tecrübelerini çocuklarınıza aktarmaları, onlar için ne büyük bir fırsattır.
Antrenörleri çocuğunuzu belirli bir pozisyonda oynatması için rahatsız etmeyin. Antrenörlerin, oyuncularını değişik pozisyonlarda oynatmasına izin verin. Sizin ısrarınız sadece kafanızdaki pozisyonda oynaması için antrenöre yaptığınız baskıdır.
Çocuğunuzun oynamasında israr ettiğiniz pozisyon ya çocuğunuz için doğru bir seçim değilse? Bunu hiç düşündünüz mü? Ayrıca, bırakın çocuğunuz her pozisyonda oynasın ki ileri ki yaşlarda vücut ve yetenek gelişimine göre değişik pozisyonlarda oynayabilsin. Veya takım değiştirdiğinde yeni antrenörü yeni görevler verebilir. Antrenör, antrenmanlar sırasında bütün oyuncuları yakından izlediklerinden takım ve oyuncular için en uygun ve yararlı pozisyonda oynamalarını isterler.
Veliler, çocuklarının hep oynamalarını isterler. Kenarda oturmalarına tahammülleri yoktur. Antrenörlerin çoğu, kuralların her oyuncunun her an oynayabilmelerine izin vermesini isterler. Böylece tüm oyuncular bütün maç boyunca oynarlar ve antrenörün de başı ağrımaz. Ancak, ferdi spor dallarında buna imkan yoktur. Takım oyunlarında bazı oyuncular sahada koşuştururlarken diğerleri kenarda sıralarının gelmesini bekleyeceklerdir. Antrenörler, bütün oyuncularını çok çok oynatıp, aynı zaman da başarılı olmak isterler. Oyuncuların oyun sürelerinde dengeyi sağlamak hiçte basit ve kolay değildir. Veliler zorluğun farkında olup antrenörlere yardım etmelidirler. Çocukların oyun süreleri ile ilgili serzenişleri varsa antrenörü ile konuşabilmelidirler. Siz veliler, çocuklarınızın bu konuşmayı yapmalarına izin verin. Ayakları üzerinde durmayı, kendilerini ifade etmelerini öğrenmelerini sağlayın. Sizin de konuşmanızda elbette bir sakınca yoktur. Antrenman sonrasında yapılacak görüşmeler yararlı olabilir. Ama maç öncesinde veya sonrasında yapılacak konuşmalar hem kırıcı olabileceği gibi hem de hiç bir yarar sağlamayabilir.
Çocukların yaptıkları spor bizlerin yaptığımız spordan birçok açıdan değişiklikler göstermektedir. Günümüzde beklentiler ve baskılar daha çoktur. Kazanmak, eğlenmekten çok daha önde gelmektedir. Birçok veli sporu çocuklarının geleceği için bir anahtar, profesyonelliğe yaklaşan bir basamak olarak görmektedirler. Ancak, unutmamalıdırlar ki, profesyonellik ancak çok yetenekli ve gereken fedakarlığı yapmayı göze alan bir kaç çocuğa nasip olacaktır. Bu nedenle tek amacımız çocukların çok eğlenceli, neşeli ve başarılı bir sezon geçirmeleri için onlara hep birlikte yardım edelim. Hep birlikte el ele vererek çabalarsak neden olmasın diyoruz.
Seyfi KUŞTİMUR