Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 

“Eğer Kendine Güvenmiyorsan Başarılı Olman İmkansızdır.
Doug HALL”

“Sormaz ki Bilsin. Sorsa Bilirdi. Bilmez ki Sorsun. Bilse Sorardı.
Sadi ŞİRAZİ”

“NE BİLSEN AZDIR.”

Maçı oyuncular kazanır.

Coachlar antrenmanları kazanırlar.”

Antrenmanlar oyuncuların yeteneklerini geliştirmek için coachların sahip oldukları en değerli süredir.

Coachların uyguladıkları birçok antrenman hiçbir geliştirici özelliği olmayan, genellikle bir drill den diğerine geçilen zamanın boşa harcandığı bir düzendir.

Tüm coachlar zamanlarının çoğunu oyuncularına sürekli bilgi aşılamakla ve onları cesaretlendirmekle geçirmelidir. Bir sonraki drillin ne olacağını düşünmemelidir

Coach antrenman düzenlemelerini nasıl yapacağını ve antrenmanlardan nasıl daha çok yarar sağlayacağını planlamalıdır. Bunun yolu düzgün bir antrenman programı düzenleyebilmekten geçer.

Antrenmanlarda uygulanacak programa ilişkin ünlü coachların söylediklerine kulak vermek gerekir.

Bobby Knight “Antrenman programını bir gece önce hazırlarım. Antrenmandan birkaç saat önce düzeltmeleri yaparım.”

John Wooden “Antrenmanda harcadığım süreden fazlasını antrenman programını düzenlemeye harcarım. Her antrenman önceden çok iyi hazırlanmış programı uygularız.”

 

ANTREMANIN TEMEL İLKELERİ

Bir antrenman programı beş bölüme ayrılabilir.

1-Dinamik ısınma/vücut hareketleri.

2-Kişisel yetenekleri geliştirme çalışmaları.

3-Takım ve taktik çalışmaları.

4-Tam saha/yarı saha oyunlar.

5-Soğuma.

Her bölümü ayrı, ayrı inceleyip sonra her bölüm için harcanacak süreyi belirlemek gerekir.

1-DİNAMİK ISINMA/VÜCUT HAREKETLERİ

Maalesef antrenmanın bu bölümleri antrenörler tarafından geçiştirilmektedir. Esas antrenmana geçmeden önce 2-3 dakikalık hızlı ısınma yeterli görülmektedir.

Altyapı maçlarını seyrettiğinizde, iyi oyuncuların vücut dengelerinin çok iyi olduğu, yön ve sürat değiştirmeyi çok çabuk yaptıklarını görürüsünüz. Zayıf oyuncuların vücut dengelerinin ya çok yetersiz veya hiç olmadığını görürüz.

Oyunculara daha ilk başında tüm temel bilgileri ve hareketleri öğrenmelerini sağlamak çok önemli ve yararlıdır. Temel bilgileri yeterince öğrettikten sonra yeni ve daha geliştirici yetenekleri öğretmelidir.

Çalışmanın bu bölümü oyuncuların yeteneklerini geliştirmekten çok daha fazla yarar sağlar. Sakatlanmaları ve sakatlıkları önlemeye yardım eder. Hayatının her devresinde sağlıklı kalmalarını sağlar. Şunu unutmamak gerekir ki, oyuncular zaman içinde basketbolun dışında başka spor dallarına yöneleceklerdir.

Dinamik bir ısınma için;

-Kısa hızlı deparlar.

-Arka arka koşma.

-Savunma kaymaları.

-Yön değiştirerek koşma

-Hız değiştirerek koşma.

-Hafif sıçramalar.

YETENEK GELİŞTİRME

Altyapıda oyuncuların yeteneklerini geliştirme çalışmaları antrenman programlarının en önemli bölümünü oluşturmalıdır. Drill ve oyunların yeteneklerini geliştirici olması yanı sıra eğlenceli ve ilgi çekici olmasına dikkat edilmelidir.

Altyapı çalışmalarında antrenmanların büyük bir bölümünü yetenek geliştirme çalışmaları oluşturmalıdır. Driller eğlenceli ve ilginç olmaları yanı sıra yetenek geliştirici özellikler taşımalıdır.

Bu çalışma da kullanılacak driller oyuncuların yeteneklerini geliştirici hareketleri doğru olarak nasıl uygulayacaklarını içermelidir. Ayrıca, bu driller aynı zamanda yeteneklerini nasıl ve ne zaman kullanacaklarını da öğretmelidir.

Oyuncuların yeteneklerini geliştirici driller genellikle antrenörler tarafından uygulanmayıp es geçilmektedir.

Şut konusu Jeff Van Gundy’nin söyledikleri çok doğru ve yerindedir.

“Şut yüzden karar verme ve doğru şut tekniği ile yükselir.”

Bu kural sadece şut değil tüm diğer temel hareketleri içermelidir. Oyuncuların karar verme yeteneklerini geliştirmek ve tecrübe kazanmaları için oyuncuları başarılı olabilecekleri pozisyonlarda oynatmalıyız.

Driller ile ilgili şöyle bir düşünce oluşturulabilir.

Birçok antrenör antrenmanlarda V cut (V hareketi) çalışırlar. Bu hareketi çalışmanın amacı forvet noktasında savunmasından kurtulup serbest kalıp pas alabilmektir. Antrenörler oyuncularına çembere nasıl yöneleceklerini, savunmadan nasıl uzaklaşmak için hangi ayak hareketlerini uygulamaları gerektiğini, pas almak için dışarıya aniden nasıl çıkacaklarını öğretirler. Pası aldıktan sonra çembere nasıl yükleneceklerini, hatta 1, 2 kez top sürdükten sonra jump shot kullanmayı öğretirler.

Daha sonra oyuncu gerçek bir maça çıkar. Ayak hareketlerini (foot work) çok iyi uygulamayı bilmesine rağmen yine de savunmasından kurtulamaz.

Niçin bu öyledir? Çünkü maç sırasında bu hareketi nasıl uygulayacakları öğretilmemiştir. Savunma karşısında ne zaman çembere yükleneceğini, pas almak için ne zaman dışarı fırlayacağı gibi konular ile ilgili yeterli tecrübeleri yoktur.

Belirtilmek istenen nokta şudur; oyunculara basketbolun teknik yönünü ve maç sırasında yararlanabileceği tecrübeyi kazandıracak driller programa dahil edilmemiştir.

Bu ikili drilli denemenizi öneririm.

Örnek dribbling çalışması 5 dakika durarak top kontrolü çalışması ve top sürerek “elim sende” oyunudur.

Örnek Şut çalışması:

5 dakika süre ile şut form çalışması ve sonrasında 1’e 1 eşli şut veya çembere yüklenme turnike atışı çalışılır.

5 dakika süreyle doğru, hatasız pas çalışması çalışılır.

10 dakika 5’e 4 pas çalışması yapılır. Bu çalışmadan amaç hücum takımlarının oyuncu sayısı üstünlüğünden yaralanıp doğru paslaşma tekniklerini geliştirmeleridir.

Antrenmanların sonunda taktik maçları yaparız. Bu tür maçlar oyuncuların yeteneklerini geliştirirken aynı zamanda oyunculara karar verme yeteneklerin geliştirmelerini de sağlar.

Bobby Kni,ght “Drilleri oyuncuları düşünmeye yönlendirecek şekilde düzenleyin.” der

Altyapılarda driller 10 dakikayı geçmemelidir. Süre 10 dakikayı aşarsa oyuncuların dikkatleri dağılacaktır. Drillerin kısa ve eğlenceli olmaları tercih edilmelidir.

TAKIM STRATEJİLERİ

Şunu açıklamakta beis duyulmamalıdır. Takım stratejileri alt yapı basketbolunda çok önemli değildir. Hele yaşı 10’un altında ki çocuklarda strateji kavramına hiç yer verilmemesi çok daha uygun olacaktır.

Takım stratejileri bölümünde şu başlıklar yer alır.

-Takım Hücumu

-Takım savunması

-Hücum dizilişleri

-Özel dizilişler.

Eğer antrenmanlarda yukarıdaki başlıkları uygulamak istiyorsanız çalışmalarda sadece çok az bir zaman ve bölümünü ayırmaya özen gösterin.

Birçok antrenör çalışma programlarını oyuncularının temel yeteneklerini geliştirmek yerine oyuncuların beyinlerini hücum setlerini ezberleterek doldururlar.

Unutmayın ki, antrenörler olarak amacınız oyuncularınıza basketbolun nasıl oynanacağını öğretmektir.

Asla topa sahip olunduğunda oyuncuları hücum için sahanın hangi noktasına durmaları gerektiğini öğretmeyin.

Sakın yanlış anlaşılmasın; hücum setlerinin bir sakıncası yoktur. Alt yapı antrenmanlarında bu çalışmaya yer verilmelidir. Ama, antrenmanın yarısını hücum setlerine ayırmanın bir yararı kesinlikle yoktur. Çünkü antrenmanın her saniyesi çok değerlidir. Bu kıymetli süreyi “Antrenman Programı Yapılandırması” bölümümde belirlenen  sürelere  göre uygulayabilirsiniz. Arzu edilirse sunduğumuz programdan bazı çalışmaların süreleri azaltıla bilinir veya tamamen çıkarıla bilinir.

Kısa Süreli Maçlar

Her antrenmanda oynanan kısa süreli maçlar ve kenar oyunlar takımın gelişmesinde çok önemli ve yararlıdır.

Ver-kaç hareketlerini en ayrıntılı noktasına kadar öğretmek çok önemlidir. Ancak, antrenmanda yapılacak kısa süreli maçlarla oyuncuların sahada nasıl ve nerede  duracaklarını takım başarısı için öğrenmek zorundadırlar. Öğrenmenin teknik yönü önemlidir. Ancak, oyuncuların istenen tekniği uygulayabilmelerinin gerektiğini bilmeleri bir o kadar önemlidir.

Bunun anlamı oyuncuları 5’e5 maçlarda başı boş bırakıp, istedikleri her şeyi yapmalarına  izin vermek değildir. Ayrıca, 1’e 1, 2’e 2, 3’e 3 oyunlara da çok özen göstermek gerekir.

Oyuncuların çalışmalarda 2’li, 3’lü, 4’lü yapacakları oyunlar da yararlı olur.

-Oyuncular topla daha çok temastadırlar.

-Oyunculara hareket için daha geniş bir alan sağlanabilir.

-Sayı yapmak için daha çok fırsat yakalarlar.

Bundan başka bazı diğer avantajlar vardır.

Sağlanan bu avantajlar oyuncunu daha çabuk gelişmesine ve basketboldan  daha çok keyif almasını sağlar.

Eğer salonda ikiden çok çember varsa hepsinden yararlanıp daha çok maç yapmaları sağlanabilir.

Diğer bir önemli nokta yarı ve tam saha maçlarda oyuncuların değişik yeteneklerini geliştirmek için değişik uygulamalar yapılabilir.

Örneğin, en önemli uygulama “top sürmesiz maç” yaptırmaktır.

Böylece, oyuncuların oyunu okuma yetenekleri geliştirilir, çembere doğru topsuz hareket etmeyi, pas alabilmek için serbest kalmayı öğrenirler. Bu kural oyuncuları başlarını öne eğip 7,8 kez top sürüp sonunda kötü bir atış yapmamayı öğretir. Aynı zamanda bir oyuncunun elinde iken diğer 4 oyuncunun   sahada boş boş dolaşmalarını engeller.

ANTREMAN BİTİŞİ

Antrenmanın sonu birkaç dakikalık yavaş koşu ve hızlı yürüyüşle bitirilmelidir. Arkasından durarak esnetme hareketleri yapılmalıdır.

Böylece vücut ısısı düşürülür ve esnetme hareketleri vücuttan laktik asidin ve diğer vücut atıklarının atılmasını sağlar.

Esnetmeyi yapmaları için  oyuncuları sürekli zorlamak gerekir.

En son olarak bir sonraki antrenman veya maç hakkında talimatlar verilir ve dağılınır.

ANTREMAN PROĞRAMININ YAPISI

Şu ana kadar antrenman planının her bölümünü ayrı ayrı anlatmaya çalıştım. Antrenmanlarda her bölüm için ne kadar süre ayrılacağının belirlenmesi gerekir.

Yapılması gereken  ilk iş takım için düşündüğünüz öncelikleri belirlemek olmalıdır. Örneğin; savunma, hücum, hücum, hücum sistemleri gibi. Öncelikleri tespit ettikten sonra aşağıda belirtilen sürelerde öncelikleri yerine getirmek olmalıdır.

Eğer gerekirse temel hareketleri çalışmak için fazladan zaman kullanabilirsiniz.

Aşağıda eldeki süreye göre antrenmanları nasıl zamanlandırılabileceğini gösterilmektedir.

60 DAKİKALIK SÜRE

-ISINMA                                                               10 dakika,

-TEMEL HAREKETLERİN ÇALIŞMASI                 25 dakika,

-TAKIM ÇALIŞMASI                                             10 dakika

-ANTREMAN MAÇI                                              10 dakika

-GEVŞEME                                                               5 DAKİKA

90 DAKİKALIK ÇALIŞMA  

-ISINMA                                                                    15 dakika

-TEMEL HAREKETLERİN ÇALIŞILMASI                   45 dakika

-TAKIM ÇALIŞMASI                                                  10 dakika

-TAM SAHA MAÇ                                                      15 dakika

-GEVŞEME                                                                    5 dakika

120 DAKİKALILK ÇALIŞMA

-ISINMA                                                                         20 dakika

-TEMEL HAREKETLERİN ÇALIŞILMASI                       60 dakika

-TAKIM ÇALIŞMASI                                                       15 dakika

-TAM SAHA MAÇ                                                           20 dakika

-GEVŞEME                                                                                       5 dakika

Tüm bu bilgiler çerçevesinde  teknik bilgiler ve oyuncuların gelişen yeteneklerini daha da geliştirerek iyi bir takım oluşturulabilir. Temel hareketleri ve yetenekleri geliştirme  çalışmaları antrenmanların vazgeçilmez  bir parçası olmalıdır.

ANTREMAN PROĞRAMLARI İLE İLGİLİ DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR:

Sizlere sunulan makaleden elde edilecek bilgiler çerçevesinde her antrenman için her gün  aksatmadan ayrıntılı günlük planlamalar yapmanız gerekir.        

Planlı olarak düzenlenecek bir plan ve program sayesinde antrenmanlarınız  daha düzenli, yararlı ve oyuncuların  gelişmesini sağlayacaktır. Ayrıca, siz antrenörlerin daha iyi birer  antrenör  olmanıza yardımcı olacaktır.                                                        

 

Son Makaleler

Sevdirin Basketbolu

Başarılı Antrenör

Hızlı Hücüm