Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

5 KEY POINTS WHEN WORKING WITH BEGINNERS

BASKETBALL FOR COACHES MAGAZINE, VOLUME 1, ISSUE 1, S.10

BY NICK DIZON

AltYapiAnt5kural

Alt yapıda görev yapan  genç bir antrenör boş bir tuval karşısındaki ressama benzer. Antrenörlüğe başlamadan önce uygulaması gerekenleri dikkatle gözden geçirmelidir. Özellikle  yeni antrenörlüğe başlayan tecrübesiz antrenörler uygulamaları gereken noktalara özellikle dikkat etmelidirler. Boş tuvalin karşısındaki ressam gibi tabloyu boyamaya başlayalım.

1-OYUNCULARINI TANI

Genç antrenörlerin yaptıkları en büyük hata bizlerin çok iyi bildiklerimizi alt yapı oyuncularının da bildiklerini zannetmeleridir. Genellikle yanılırlar. Oyuncular boş tuvale işlenecek ve yaratılacak bir sanat eserine benzerler.

 

“Topu elinizde tutarak yürümeyin. Bu bir kural hatasıdır.” deriz. Doğrudur. Çocuk bu cümlenin ne anlama geldiğini anlamayacaktır. Bu çocukların basketbol kavramlarını çok az bildiklerini biz coachların bilmemiz gerekir.

Oyuncuların  yeni bilgileri açık açık anlayacakları biçimde  ve göstererek anlatmalıyız. Oyunculara temel bilgileri öğretirken ve geliştirirken  en ufak bir ayrıntı bile önemlidir. Hiçbir ayrıntıyı es geçmeyin. Bildiğiniz her şeyi açık açık ve tekrarlayarak anlatın.

2-BİLGELERİ KISA VE BASİT OLARAK ANLATIN

Birinci başlığa dönersek oyuncular aynı bembeyaz  boş bir tuvale benzerler. Bir tabloyu tamamlamak zaman ister ve üzerinde çok titizlikle ve dikkatli çalışarak eser  eksiksiz tamamlanabilir. Ancak, hassas ve titiz çalışılarak  mükemmel  bir eser ortaya çıkar. Alt yapıda antrenörlük yaparken ve  çalışırken aklınızda hep şu deyişi                                                                                                                                                                                                                                   hatırlayın. ” Az her zaman daha çoktur.”

Alt yapı da oyuncu yetiştirirken öncelik neyin, nasıl ve niçin uygulanacağı bilinmelidir. Ne yapmaya çalışıyorsunuz? Hedefiniz nedir? Başarılı olmak için ne yapıyorsunuz? Niçin bu kadar çok didiniyorsunuz?

Coachlar olarak görevimiz  bize emanet edilen çocukları eğitip yetiştirerek basketbolun  temel hareketlerini  ve basketbol ile ilgili bilgileri öğretmektir. Hem öğrenmeleri hem de gelişmeleri çabuklaşır.

Ayrıca, oyuncuların dikkatlerinin  çok çabuk dağıldığını unutmamak gerekir. Çocuklar altı, yedi kuraldan ancak ikisini, üçünü çok iyi anlayabilirler. Yukarıda da belirttiğimiz gibi,” Az her zaman daha çoktur.”

3-UYGULANABİLECEK BİR PLAN VE PROĞRAM HAZIRLAYIN

Benim bildiğim  ve  yıllara dayalı edindiğim  tecrübeye dayanarak açık açık  ifade edebilirim ki bir antrenörün sahip olması gereken  en önemli belge hazırlayacağı PLAN’dır.  Antrenörlüğün her seviyesinde  hazırlayacağı planı benimseyip geliştirmesidir ve tecrübe kazandıkça gerekli değişiklikleri yapabilmesidir. Planı olmayan ve gereken değişiklikleri yapmayan  bir antrenörün başarılı olması düşünülemez.

Alt yapıda yapılacak planlamada top sürme, pas, ayak hareketleri gibi temel hareketlere yer verilmelidir.  Bir antrenörün başarılı bir takım yaratabilmesi için  temel hareketlere dayanan bir plan hazırlaması gerekir.

“Boş bir tuval ressama sonsuz olanaklar sağlar.”

Zaman içinde  antrenör olarak nicelikten çok niteliğe önem verilmeye başlanır. Eğer oyuncu top sürme  zorluğu yaşıyorsa bütün detayları öğrenene ve doğru kullanmasını sağlayana kadar üzerinde düşünülmelidir. Çünkü boş tuvalin işlenmesi gerekir.

Nitelik çok önemlidir. Niteliğe ulaşmak için hızlı hareket edilmelidir. Genç oyuncular, yeni yetenekler öğrenmekte  zorlanabilirler. Bu gibi durumlarda antrenörler paniklememelidirler. Oyunculardaki gelişmelere  uyum sağlayabilmelidirler.

4-SABIR

Sabır antrenörlüğün tartışmasız en  önemli özelliğidir.  Çocuklar genellikle anlamayacaklardır. Dikkatleri kolaylıkla dağılabilir. Aynı hataları tekrar tekrar  yapabileceklerdir.

Antrenörler olarak öncelikle sakin kalınmalıdır.  Sabrın  denediğini kabul edip bu anlarında daha etkin bir biçimde  kullanılma yollarını araştırıp bulabilmelidirler. Unutulmamalıdır ki uğraştığı kişiler basketbol oynamaya başlayan sadece küçük çocuklardır.

Bu çocuklara olumlu bir ortamda basketbolu öğrenmeleri için sadece sabırlı davranmak yeterlidir.

5-ÇALIŞMALARI EĞLENCELİ HALE GETİRİN

Antrenmanlar eğlenceli bir ortamda geçmelidir. Bu yaşlarda  çocuklar genellikle basketbol oynamaktan vazgeçerler. Eğer bu oyunculara sevecekleri, olumlu bir şeyler verebilirsek spora olan ilgileri  artacak ve kendileri için yararlı bir tecrübe  kazanmış olacaklardır.

Bunu sağlayabilmek için bilinenlerin dışına  çıkmak gerekir. Yaratıcı fikirler üretip  hayata geçirmek  yararlı olacaktır. Çalışmalara çeşitlilik  katarak  eğlenceli bir ortam yaratılabilir. Çalışmalara eğlence katmak antrenörün görevidir.

Son Makaleler

Sevdirin Basketbolu

Başarılı Antrenör

Hızlı Hücüm