TOPA BASKILI SAVUNMA ÇALIŞMALARI
Topa baskı yapabilmek için savunma oyuncusunun hücum oyuncusunu durdurmaya istekli ve kararlı olması gerekir. Aynı zamanda savunma için gerekli doğru teknikleri de bilmelidir.
Aşağıdaki çalışmalar topa baskı yapmak için yardımcı olacaklardan sadece bazılarıdır.
ZİGZAG ÇALIŞMA
Bu çalışmada tam saha kullanılır. Uzun oyuncular uzun oyuncularla, kısa oyuncular kısa oyuncularla eşleşirler. Bu çalışma başlangıçta yarı sahada uygulanabileceği gibi ilerleyen antremanlarda tam sahada uygulanmalıdır. Ayrıca antrenör bu tercihini oyuncu sayısına ve takımın seviyesine göre kullanabilir. Çalışma dört bölümden oluşur.
1-Oyuncular dip çizgi üzerinde sağ köşede dizilirler. 1 yüzünü dip çizgiye dönük olarak çalışmaya başlamak için sahaya adımını atar. Sırtı sahaya dönüktür ve ellerini arkasında bağlar. Hareketine adımını atıp kayma hareketi ile başlar. Önce sol ayağı ile bir adım atar ve sağ ayağı ile kayar. Bu hareketi sağ köşeden sol köşeye kadar sürdürür. Sol köşede dip çizgi ile yan çizginin birleştiği noktaya ulaşınca sol ayağını iki çizginin birleştiği noktaya basar ve sağ ayağı ile yön değiştirir. Bu kez sağ ayağı ile adım atar, sol ayağı ile kayar. Serbest atış çizgisinin köşesine ulaşınca sağ ayağı ile köşe noktasına basar ve sağ ayağı ile dönüş yapar ve sol ayağı ile kaymaya devam eder. Kaymasını orta çizginin yan çizgi ile birleştiği noktaya kadar sürdürür. Diğer serbest atış çizgisi uzantısına kadar kayar, tekrar ayağı üzerinde dönüş yapar ve dip çizgi ile yan çizginin birleştiği noktaya kadar kayar. Bu noktada ayağı üzerinde dönüş yaparak dip çizgi üzerinden karşı köşeye kadar kaymasını sürdürür. Karşı köşeye ulaşınca biraz dinlendikten sonra başlangıç noktasına kadar aynı düzen içinde hareketini sürdürür. Birinci oyuncu orta çizgiye ulaşınca ikinci oyuncu çalışmaya başlar.
2-Oyuncular dip çizgi üzerinde dizilirler. Çalışma, elinde top olan hücum oyuncusu ve onu savunan bir savunma oyuncusu ile başlar. Hücum oyuncusu top sürerek orta çizgiye kadar ilerlemeye çalışır. Savunma oyuncusu kayma adımları ve büyük adımlarla hücum oyuncusunun ilerlemesini engellemeye çalışır. Hücum oyuncusu sıkışınca topla yön değiştirir ve ters yöne doğru sürmeye başlar. Savunma oyuncusu hücum oyuncusunu hücum oyuncusunun yön değiştirmesinden sonra da takibini kayma ve büyük adımlarla sürdürür. Hücum oyuncusu yan çizgi ile sahanın ortası arasında top sürerek orta çizgiye ulaşmaya çalışırken savunma oyuncusu savunma adımları ile kendisini takip eder. Çalışma dip çizgi ile orta çizgi arasında sürdürülür. Orta çizgiye ulaşınca savunma ve hücum oyuncuları yer değiştirirler. Bu kez çalışma orta çizgi ile dip çizgi arasında sürdürülür.
TOPA BASKILI SAVUNMA 22
- Ayrıntılar
- Gösterim: 1275