“Yetenek Maç Kazandırır. Ama Takım Oyunu ve Bilgi Şampiyonluklar Kazandırır.- Michael JORDAN”
“Sormaz ki Bilsin, Sorsa Bilirdi. Bilmez ki Sorsun, Bilse Sorardı. -Sadi ŞİRAZİ”
“ne bilsen azdır.”
1-GÜVEN
Eğer iyi bir şutör olmak ve isabetli atış yapmak is5tiyorsanız öncelikle kendinize güvenmelisiniz. Çemberin toptan daha geniş olduğunu bilmek oyuncusunun güvenini arttırır. Bunun anlamı iki topun aynı anda normal bir çemberden geçebileceğini bilmektir. Güven yanı sıra doğru atış tekniklerini kendinde bulunduran bir oyuncunun iyi bir şutör olmasının yolunu açar.
2-DURUŞ
İyi bir şutör olabilmek için oyuncunun sahada rahat bir duruşu çok önemli ve gereklidir. Oyuncunun yaşı kaç olursa olsun şut için doğru bir duruş kazanması çok önemlidir.
-Ayaklar omuz hizasında açık tutulmalı ve vücut ağırlığı ayak parmak uçlarına verilmelidir.
-Atış yapılan elin ayağı (sağ eli ile atış yapan oyuncunun sağ ayağı, sol eli ile atış yapan oyununun sol ayağı) önde tutulur. Öndeki ayak atış yapılacak çemberi göstermelidir.
-Dizler atışı rahat bir şekilde yapabilmek için hafifçe bükülür. Aynı zamanda vücut dengesi sağlanmalıdır.
3-TOPLA TEMAS
Basketbol ’da atış için en önemli nokta ellerin topun üzerindeki duruşu, topun tutuluş şeklidir. Eğer ellerin topun üzerinde tutuluşları doğru uygulanırsa, atış için gerekli diğer adımlar çok kolaylaşır.
-Atış yapacak el topun arkasına yerleştirilmelidir. İşaret parmağı tam arkasında tutulmalıdır. Böylece, topun elden çıkmasından sonra havada dönerek çembere doğru yönelmesine yardımcı olur. İşaret parmağı hem bir tetik görevi hem de topun hedefini bulmasına, ayrıca havada dönüş yapmasına yarar. (Topun havada dönüşünde orta parmak işaret parmağına yardımcı olur.)
-Atışın yapılmadığı diğer elin görevi ise topun dengede tutulmasıdır. Atışın isabetli olması için yapılması gereken topun dengede tutulmasıdır. Topsuz elin topun yan tarafında tutulması çok önemidir. Böylece topun çembere doğru olarak yönelmesi sağlanmış olur.
-Elin topun arkasına rahatça yerleştirilebilmesi çok önemlidir. Ayrıca, top her an parmakların ucu ile tutulmalı ve avuç içi topa hafifçe değmelidir.
Saydığımız adımlar topun ele her değişinde hatırlanması gereken önemli noktalardır.
4-DİRSEK
İyi şutör olmanın en temel ilkesi atış yapan elin dirseğinin zemin ile dikey bir duruş içinde tutulmasıdır, yani yere dikey olmalıdır. Ancak, birçok oyuncu dirseğini yere dikey olarak tutmakta zorlanır.
5-BİLEK
Büyük şutörler topu ellerinden çıkarmadan önce bileklerini zemine paralel gelecek şekilde geri bükerler. Top elden çıkarken bilek çok yumuşak ve rahat olmalıdır.
6-GÖRÜŞ AÇISI
Atış yapan oyuncunun elindeki top görüş alanı içinde olmalı ancak görüş alanını kapamamalıdır. Atış yapılan herhangi başka bir alet (silah, ok veya benzerinde kural olan” göz, gez, hedef” prensibi çok önemlidir. Hedef her an görülebilmelidir.
7-HEDEF
Her genç oyuncu çemberin bir hedef tahtası olduğunu bilmeli ve atış yaparken hedef olarak çemberin ortasını, bazı oyuncular ise çemberin arkasını hedef olarak belirlerler. Oyuncular antrenman yaptıkça hedeflerini kendileri belirlerler. Ama hedefin çemberin ortası olması gerektiğini unutmamalıdırlar.
8-TOPU TAKİP
Top şutörün parmaklarından çıkarken, en önemli nokta oyuncunun elinden çıkan topu takip etmesidir. Oyunculara atışı öğretirken, oyuncuların elleri sanki çemberi tutacakmış gibi sonuna kadar uzatmalarını öğretmektir. Çemberi tutacakmış gibi atıştan sonra kolu sonun kadar uzatmanın topa çok düzgün bir “geri dönüş” (back spin) vermesinin oyuncuların atışına çok büyük yarar sağlayacağını öğretin.
9- TOPUN BOMBESİ
Topa verilen bombe iyi bir atış için atılması gereken en önemli adımlardan biridir. Her ne kadar genç oyuncular tarafından benimsenmese de verilecek bombe topun çembere çok yumuşak bir şekilde yönelmesini sağlar. Genç oyunculara atışı öğretirken, “topun gözleri” olduğunu, bombeyi ne kadar yüksek tutarlarsa topun çemberi çok daha iyi göreceği ve isabetin daha yüksek olacağı söylenebilir.
10-BACAKLAR
Sonuç olarak, iyi bir atış için bacakları kullanmak çok önemlidir. Bacaklar vücudun en güçlü organlarıdır. Atış sırasında bacaklarımızdaki gücü atışa aktarmak başarıyı sağlar. Genç oyunculara 12 ve daha küçük oyuncularda bu sıçrayarak atışa dönüşür ki genç oyuncular için iyi bir başlangıçtır. Yaş ilerleyip, güçlendikçe bu atış sıçrayarak atışa (jump shot)!a dönüşür. Bizim görevimiz bu atışı geliştirmektir.