Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

“İŞİ BİLEN YAPAR, AZ BİLEN AKIL VERİR, BİLMEYEN ELEŞTİRİR, YAPAMAYAN ÇAMUR ATAR.”

 

Sizler antrenörler olarak öncelikle basketbolun felsefesini, temel hareketleri ve stratejilerini muhakkak çok iyi bilmelisiniz.

Antrenörler bu bilgileri oyuncularına etkili ve yararlı bir yöntemle sunabilmelidirler. Aksi takdirde oyuncuların daha ileri gitmeleri mümkün olamayacaktır.

TEMEL HAREKETLER NASIL ÖĞRETİLİR?

Başarılı bir antrenörlük için:

*Temel hareketin anlatılması,

*Temel hareketin gösterilmesi,

*Temel hareketin tüm ayrıntıları ile açıklanması,

*Oyuncuların anlatılan ve gösterilen hareketleri uygulamaları,

*Uygulanan hareketlerde oyuncuların yapabilecekleri hataların anında düzeltilmesi,

*Düzeltilen hareketlerin doğru olarak tekrar uygulanmaları, çok önemlidir.

TEMEL HAREKETLERİN ANLATILMASI

Oyuncular özellikle yeni başlayan ve küçükler kendilerine anlatılan temel hareketlerin ne olduğunu ve neden öğretildiğini bilmek isterler.

Bir temel hareket oyunculara anlatılırken,

-Oyuncuların dikkati çekilmeli,

-Temel hareketler adları dahil iyi tanımlanmalıdır,

-Temel hareketlerin oyun içindeki önemleri anlatılmalıdır.

*OYUNCULARIN DİKKATLERİNİN ÇEKİLMESİ

Küçük çocuklar yaşları gereği dikkatlerini uzun süre bir konu üzerine yoğunlaştıramazlar. Bu nedenle dikkatlerini toplayacak yöntemler kullanılmalıdır. Küçük hikayeler anlatılabilir, ilgilerini çeken haberlere yer verilebilir,  ilgi çeken şakalar yapılabilir. Yukarı da saydığımız yöntemler kullanılırken normalden hafif yüksek bir tonla konuşmalı ve konuşma yaparken oyuncuların gözlerinin içine bakmalıdır.

Antrenör, tüm oyuncuların kendisini görebilecekleri bir noktada durmalıdır. Oyuncular da antrenörü görebilecekleri bir diziliş içinde olmalıdırlar.

*TEMEL HAREKETLER ADLARI  DAHİL İYİ TANIMLANMALIDIR

Bir temel hareketin bilinen isimlerinden birini seçmekte özgür olsanız da, hangi ismi kullanacağınıza önceden kara vermelisiniz ve daha sonraki çalışmalarda değiştirmeden aynen kullanmaya özen göstermelisiniz. Böylece, hem karışıklıklar önlenmiş olur hem de oyuncularla iletişim konusunda engelleri ortadan kaldırmış olursunuz.

*TEMEL HAREKETLERİN ÖNEMİ AÇIKLANMALIDIR:

Bir temel hareketin oyuncular için ne kadar önemli olduğu ve bu hareketi doğru uygularlarsa ileride iyi oyuncu olmalarına nasıl yardımcı olacağı anlaşılır bir dille açıklanmalıdır.

ANTRENÖRLER OLARAK, SİZLER OYUNCULARIN BASKETBOLU ÖĞRENMELERİNE FIRSAT TANIMAYI MUHAKKAK ÖĞRENMELİSİNİZ. TEMEL HAREKETLER HEM SİZ ANTRENÖRLER VEDE OYUNCULAR İÇİN HAYATİ ÖNEM TAŞIDIĞINDAN MUHAKKAK DOĞRU VE İYİ ÖĞRETİLMELİDİR.

*TEMEL HAREKETİN GÖSTERİMİ

Temel hareketin gösterilmesi, basketbola yeni başlayan daha önce bu spor dalı ile hiçbir ilişkisi olmayanlar için, üzerinde durulması gereken en önemli noktadır. Çocuklar sadece sözle anlatıma değil, ondan da önemlisi görsel bir araca da gereksinim duyarlar. Temel hareketin nasıl uygulanacağını görmek isterler.

Eğer temel hareketi doğru ve istenilen şekilde uygulayamıyorsanız o temel hareketi en doğru ve istenilen biçimde uygulayacak bir yardımcı veya usta oyuncunun sağlanmasında yarar vardır.

Uygulamalarda dikkat edilecek noktalar;

-Uygulama veya gösterme doğru olmalıdır.

-Temel hareketi mümkün olduğu kadar çok tekrar etmelidir.

-İmkanınız varsa, oyuncuların hareketleri videoya çekilip sonradan yavaşlatarak gösterilmelidir.

-Temel hareketler hem sağ ve hem de sol elle tekrarlanmalıdır.

*TEMEL HAREKETLERİ EN İNCE NOKTALARINA KADAR ANLATIN

Uygulama sırasında temel hareketin kısa bir açıklaması yapılırsa oyuncuların daha kolay öğrenmeleri sağlanmış olur. Anlatımda çocukların anlayabilecekleri basit terimler kullanılmalıdır. Terimlerin mümkünse Türkçelerini tercih edin.(dribbling yerine top sürme gibi)Eğer varsa, daha önce anlatılan bir temel hareketle yeni anlatacağınız temel hareketi birbiri ile bağdaştırın. Sık sık oyunculara anlatılanları anlayıp anlamadıklarını sınayın. Eğer çocukların yüzlerinde kararsız ve karmaşık ifadeler sezerseniz birkaç defada olsa tekrarlamaktan, anlaşılmayan noktaları uygulayarak göstermekten ve tekrar tekrar uygulamaktan kaçınmayın. Anlatılanları daha anlaşılır hale getirmek için kelimeleri ve cümleleri manalarını değiştirmeden başka başka cümlelerle anlatın.

Eğer anlatım karmaşık ise parçalara bölerek anlatmak daha anlaşılır hale gelir. Top sürme anlatılırken aşağıdaki uygulamaya başvurula bilinir.

-Top sürmeyi parçalara bölün. Temelinden başlatarak anlatmaya başlayın.

-Önce top sürmenin tanımını yapın. Saha içindeki önem ve işlerliğini belirtin ve hareketin doğru uygulanmasını gösterin.

-Koşarak top sürme, hız ve yön değiştirme gibi bölümleri iyice ve ayrıntıları ile anlattıktan sonra uygulanmalarını sağlayın.

Temel hareketleri önemliden önemsize doğru anlattıktan sonra bir bütün olarak anlatın ve uygulatın.

-Temel hareketleri doğru uygulayabilmeleri için çok çok tekrar yaptırın. Varsa hatalarını anında düzeltin.

Çocukların dikkatleri yaşları gereği kısa sürede çabuk dağılır. Uzun süreli anlatımlar ve aynı hareketin uzun süre uygulanması dikkatlerinin dağılmasına ve sıkılmalarına yol açar. Bu nedenle anlatımlarda iki-üç dakikayı aşmayın. Belirlenen süreleri aşmamaya özen gösterin. Hemen arkasından uygulamaya geçin, hareketlilik sağlayın. Bir temel hareketin anlatılması, uygulanması on dakikayı aşmamalıdır. Daha kısa bir süre tercih edilebilir.

TEMEL HAREKETLERİN UYGULANMASI VE TEKRARI

Oyuncular belirli bir temel hareketi uygulama yeteneğine sahip iseler, antrenör olarak sizlerin temel hareketin tanımını, gösterimi ve uygulamasını açık ve anlaşılır bir şekilde yaptı iseniz oyuncular temel hareketi uygulamaya hazırdırlar.

Bazı oyuncular yine de yardıma ihtiyaç duyabilirler. Bu tipteki oyunculara güven ve yeteneklerini arttırmak için yakından ilgi gösterilmesi yerinde bir davranış olacaktır.

Antrenör olarak göreviniz oyunculara belirli bir temel hareketin uygulanmasını anlatmak ile bitmez. Asıl görev bu noktadan sonra başlar. Oyuncuların deneme-yanılma yöntemi ile yeteneklerini düzeltmeleri ve geliştirmeleri sağlanmalıdır.

Oyuncuların antrenman ve maçlardaki çaba ve gayretlerine göre onları öncelikle teşvik ederek ve güzel hareketlerini överek ve hatalarını eksikliklerini tatlı dille bir düzeltme asli görevdir.

Doğru hareketleri alkışlayın ve övün. Böylece onların çalışmalarda daha gayretli olmaları sağlanır ve verimlilikleri artar.

Oyuncuların kişisel yeteneklerini geliştirmek için antrenman öncesi, süresince ve sonrasında teke tek çalışma için antrenörün zaman ayırması gerekir.

SEZON İÇİ PLANLAMA

Sezon boyunca yapacağınız planlama muhakkak surette oyuncuların fiziksel ve zihinsel yeteneklerini geliştirmeyi, kuralları öğrenmelerini, temel hareketleri geliştirmelerini, basketbolun teknik ve taktiğini, sportmenliğin kurallarını benimsemelerini sağlamalıdır. Bu bilgiler oyunculara muhakkak öğretilmelidir.

HEDEF BELİRLEME

Sezon boyunca uygulamaya çalışacağımız çalışmalarda oyuncuların yetenekleri göz önünde bulundurulmalıdır. Başarılı olabilmek için temel hareketler, taktik ve teknik bilgiler ve kondisyon yetenekleri geliştirilmelidir. Çalışmalar basitten karmaşığa doğru yapılmalıdır. Her hareketin oyuncular tarafından çok iyi öğrenilmesi ve uygulanması çok önemlidir. Her hareketin mümkün olduğu kadar çok tekrar edilmesi gereklidir.

Son Makaleler

Sevdirin Basketbolu

Başarılı Antrenör

Hızlı Hücüm