MÜSABAKA ÇOCUKLARA HER ZAMAN YARARLI OLMAZ.
Basketbol mücadele gerektiren bir spor dalıdır. Tüm oyuncuların üzerinde olumlu bir etki bırakmasını beklememek gerekir. Özellikle daha az yetenekli oyuncular üzerinde etkisi daha olumsuz olabilir. Çocuklar ve gençler genellikle yaşıtları ile karşılaştırılmaktan ve onlara üstün olmaktan çok hoşlanırlar.
Ancak, üstün olabilmek için hem çok çalışmalıdırlar ve de zamana ihtiyaçları vardır. Çocuklar belirli yeteneklerini geliştirmeden kendileri için hazırlanan antreman programına uyum sağlayabilirlerse başarılı olurlar. Aksi takdirde basketboldan soğurlar.. Antrenörler antreman programlarını hazırlarlarken tüm çocukların yeteneklerini eşit şekilde geliştirecek ve çocukların basketbolu sevmelerini sağlayacak proğramlar hazırlamalıdırlar. Zaman içinde oyuncular kendilerini geliştirdikçe müsabakaların düzeyi yükselir ve oyuncuların basketbolu sevmeleri sağlanır. Oyunculardaki gelişmeler birbirlerini kıskanmayı ortadan kaldırabileceği gibi mağlubiyet ve galibiyet gibi konular oyuncular arasında önemini kaybeder.
KONDÜSYON VE YETENEK GELİŞTİRME ÇALIŞMALARI BİRLİKTE UYGULANMALIDIR.
Kondüsyon başarılı bir yarışmanın önemli parçalarından biridir. Takımını kondüsyon açısından en üst nokta da tutmak antrenörün görevidir. Genellikle antrenörler kondüsyon ve yetenek geliştirme çalıştırmalarının birbirlerinden ayrı olarak çalışılması gerektiğine inanırlar. Ancak, böyle düşünmemek daha doğrudur. Hem yetenek geliştirme ve hem de kondüsyon çalışmalarını bir arada yürütmek mümkündür. Kondüsyon çalışması yaparken şut çalışmasını bir arada yürütmek oyuncuların motivasyonlarını arttırarak daha istekli çalışma yapmalarını sağlayacaktır.
Çalışmalar oyuncuların basketbolu öğrenirlerken kendilerini 3 açıdan geliştirmelerine yardımcı olur.
1-Daha hareketli olmalarını,
2-Daha başarılı olmalarını,
3-Daha çok eğlenmelerini ve keyf almalarını sağlar.
Çocukların bu üç öğeden yararlanabilmeleri için her çalışma da bu üç öğeye de yer vermelidir.