Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

“Her Zaman ve Her Ortamda Kendiniz Olun-ANONİM”

Başarısız olan ve sorunlu basketbol programının başarılı olması büyük çabayı gerektirir ve hakikaten büyük gayret ister. Öyle anlar gelir ki öne doğru iki, üç adım atsanız bile kendinizin geriye doğru gerilediğinizi görürsünüz.  Geriye düşmek tekrar toparlanıp ileri doğru hamle yapmanıza neden olabilir.

1)ÇOK ARZULU OLMAK

İlk yapmanız gereken doğru, düzgün ve başarılı bir program üretebilmek için büyük bir istek ve tutkuya sahip olmaktır. Ayrıca, büyük bir enerji gereklidir. Programın başarısızlığına neden olan olumsuzlukları ortadan kaldıracak her türlü çabayı göstermek gerekir. Bu çabayı yaratabilecek fazladan bir arzu ve güce sahip olunmalıdır. Ancak, kendisindeki istek ve çaba gücünü takımdaki bütün oyuncu ve yöneticilere de aşılayabilmelidir. Bütün yapmak istediklerini, gerçekleştireceklerini, düşüncelerini arkadaşlarına ve yanındakilere aktarabilmelidir.

 

Daha da ötesi iyi bir program yapabilmek için harcanacak çok uzun zaman ve çabaya gerek duyacaktır. Eğer çok zaman ve çaba harcamazsanız, hazırlayacağınız programın bir yararı da olmayacaktır. “Eğer kendinizde bir istek ve arzu yoksa sizi takip edenleri hedefe ulaştıramazsınız.”

2)STRATEJİLK PLAN

Çalışmaya büyük hevesle başlamak başarıyı getirir. Atılacak ilk adım etkin bir plan ve program geliştirmektir. Nasıl bir çabanın içine girildiğini çok iyi anlamak gerekir. Kulübün tarihinden başlayarak politikasını,      as oyuncular, maddi ve fiziksel kaynaklar, beklentiler ve görevdeki elemanların çok iyi tahlil etmek gerekir. Değişimin yapılacağı tarih belirlenmelidir. Şu anki durumdan başlayarak, ulaşılması hedeflenen noktaya ulaşmak için, gerçekçi ve özel bir plan ve program oluşturmalıdır.

Başarılı olmak isteyen antrenör kapsamlı bir program yapmalı ve başarıya ulaşmak için atması gereken adımları tek tek belirlemelidir. Bu program transferleri, çalışma ortam ve programını ayrıntılı olarak içermeli, oyuncularının eğitimi, başarı yolları ve pazarlamayı içermelidir. Başarı ancak böyle ayrıntılı bir hazırlık sonucu elde edilebilir. 

3)TEMEL DEĞERLERE ÖNEM VERİN

Programınız için çok belirgin ve açık temel değerler ortaya koymalısınız. Bu değerlerin saha içinde ve dışında neler kapsaması gerektiğini açıkça ortaya koymalısınız. Ortaya koyacağınız bu temel değerler takımınızı geliştirmek için atılacak adımlara rehberlik yapabilmelidir. Bu değerler yardımcılarınızı seçmenize yardımcı olur. Oyuncularınızı seçerken kıstasları ortaya koyar. Programın başarısı için vereceğiniz kararlarda size yol göstericidir.

Antrenör takımın başına geçince, düzeni sağlamak için bazı kurallar koydu. Bu kurallardan biri de içki yasağı idi. Ancak bir zaman sonra 5 oyuncu bu kuralı çiğneyerek sarhoş oldular.

Bütün olayları dinledikten sonra antrenör olanlarla ilgili açıklamalar yaptı. Yaptığı programın amacının tüm benlikleri ile uyacaklarına güvendiği için uyguladığını belirtir. Ama takımın güvenini boşa çıkardığını ifade etti. Çünkü sosyal yaşantılarını takımın üstünde tutmuşlardır. Sadece 5 oyuncu verdikleri sözü tutmuşlardır. Artık bu oyuncuların soyunma odasında yerleri olmadığını ilan etti. Eğer takımın onuru ve saygınlığı korunmak isteniyorsa bu oyuncuların bir daha soyunma odasına alınmamaları ve formalarını iade etmeleri istenmelidir.     

Birkaç hafta sonra, oyuncular antrenörün duyurmak istediği mesajı almışlardı. Programa saha içinde veya dışında bütün benlikleri ile bağlanmaz ve saygı duymazlarsa başarılı olamayacaklarını anlamışlardı. 

Başarılı bir program oluşturabilmek için güçlü ve aynı zamanda gerçekçi bir seviyede disiplin, sorumluluk ve saygınlık kazanabilirlerse başarı da bu özelliklerle gelecektir. Ayrıntılar ve disiplin çok önemlidir. Küçük şeyler her zaman büyük işlerdir. Oyuncularınızın bütün bu öncelikleri anlamalarını sağlayın. Bu öncelikleri benimseyip kabul etmelerini, yaşamalarını sağlamaya çalışın. Bu gibi davranışları benimsemek zaman ister. Sürekli ve düzenli kurulacak iletişimle tekrar tekrar yaşanılanlarla ve birliktelikleri, değerlerinizi takıma benimsetebilirsiniz.

4-OLUMLU BİR KÜLTÜR BENİMSEYİN

Bütün temel değerleriniz özetlerken ek olarak çok güçlü bir kültür oluşturmalı ve güçlendirmelisiniz. Oyuncularınızın başarıyı arzuladıklarını ve kendilerini başarıya adamalarını isteyin. Başarı için olumlu bir ortam yaratılmalıdır.

Bu işlem antrenör ve yardımcılarından başlar. Ancak, takım kaptanları ve oyunculara kadar uzanmalıdır. Oyuncuların, antrenörün uyguladıklarına inanmaları sağlanmalıdır ve onların saygıları kazanılmalıdır. Antrenörün beklentilerini yerine getiren oyunculara karşı moral verici konuşmalar yapmalı ve çabalarına saygı gösterilmelidir.

5-TAKIMDA Kİ SÜREKLİ OLUMSUZLUKLARI ORTADAN KALDIRIN   

Basketbol programında olumlu bir kültür yaratmak için takım içinde ki olumsuzluklar ortadan kaldırılmalıdır. Takım içinde ikilik varsa başarı beklemek abes olur.

Programınızı benimsemeyen oyuncu ve velilerle karşı karşıya kalmak durumunda kalabilirsiniz. Bu gibi tipler sadece programı benimsememekle kalmazlar aynı zamanda memnuniyetsizliklerini yalnız kendileri değil aynı zamanda diğer velilerinde aklına girip onları da yanlarına çekmeye çalışırlar ve başkalarını yanlarına çekmekten zevk alırlar

Bu tip insanların programınızı mahvetmelerine izin vermeyin ve zaten kırılgan olan takımınızın kırılıp, dağılmasına izin vermeyin. Bu gibi insanlarla doğrudan ve yüzlerine karşı konuşup, takıma tüm desteklerini verip yardımcı olmalarını istemelidir. Desteklerinin başarıyı getireceğini anlatmalıdır. Eğer size gereken yardımı vermezlerse en doğrusu yolları ayırmaktır. Bu konuda sert tutum içinde olunmalı, hatta çocukları en iyi oyuncular olsalar dahi bu tutumdan taviz verilmemelidir.

6-BİR HABERLEŞME ZİNCİRİ KURUN

Yeni bir program hazırlanırken sürekli olarak kendinizi geliştirmek zorundasınız. Diğer antrenörlerle devamlı iyi ilişki içinde olup birbirinizle bilgi alışverişi içinde olunmalıdır.  

7-SEBATLI OLMAYI SAĞLAYIN

Hazırlanan programların hazırlanması için atılan adımlarda birçok engelin ortaya çıkması normaldir. Yaşanacak zor zamanlarda çok sabırlı ve sebatkar olmak gerekir. Hazırlanan programı her şeye rağmen uygulamaya devam etmek en yararlı davranıştır. Meydana gelebilecek zorlukları aşmak için çaba gösterilmelidir. Uzun süreli çalışma ile hedefe ulaşmak temel hedef olmalıdır.

Hayatta başarılı insanlar beklenilmeyenleri gerçekleştiren kimselerin başarılı olacaklarına inandığı işlerde başarılı olmayı bilenlerdir. Sabırlı, arzulu ve ısrarcı olanlar ve uzun zaman usanmadan çabalayanlar rüyalarını gerçekleştirirler.

Büyük bir istek ve arzu içindeyseniz ve yaptıklarınıza gönülden inanıyorsanız, kendinizi güçlendirmenin ve başarılı olmanızın bir yolu muhakkak vardır.

8-SABIR VE DÜZENLEME

Programınızın gelişip, ilerleyebilmesi için adım adım çalışmak gerekir. Birçok programı geliştirmek için üzerinde sürekli çalışmak gerekir ve en verimli noktaya ulaşabilmek için 3-5 yılı gözden çıkarmak gerekir. Bazen iki adım ileri, bir adım geri atabilirsiniz.

Hiçbir basketbol programının bir günde başarılı olamayacağını hatırınızdan çıkarmayın. Bugüne kadar hiçbir program üç yıldan önce medyalarını vermemiştir. Programın başarısı için atacağınız her adımın temele konan bir taş olacağını bilin uzun sürede başarınız için sağlam bir temel oluşturacağını kafanızdan çıkarmayın.

Bu sabırlı davranış yöneticileri de kapsamalıdır. Artık yöneticiler daha çabuk karar verip, çabuk uygulamaya geçmek arzusundalar. Birçok yönetici antrenörlerini bir, iki sezon sonra görevden uzaklaştırmak eğilimindedirler.  

Bir programın bir, iki yıl içinde yaratılmasına imkan yoktur. Özellikle takımın hiçbir temeli yoksa. Örneğin; Mike Krzyzewski Duke Üniversitesinde göreve başladıktan ancak 4-5 sezon sonra başarılı olmaya başladı. Ancak yönetim her zaman arkasında durdu ve ileri ki başarıyı takip etti.

Üçüncü yılın sonunda Üniversite spor direktörü Krzyzewski’ye,” Bizim seyircimiz senin ne kadar iyi bir antrenör olduğunun bilmiyor. Burada ki basında senin ne kadar iyi bir antrenör olduğunu bilmiyor ve yazmıyorlar. Ama en büyük problem senin kendinin ne kadar iyi bir anttenör olmadığını bilmemen. Bunun için seninle yeni beş yıllık sözleşme imzalamak istiyoruz.” Masaya oturdu ve gözyaşlarına boğuldu. Krzyzewski, “ Bunu yazmak zorunda değilsin.” dedi. Cevabım ”Zorundayım, hem de hemen imzalamak zorundayım. Hemen basına yeni sözleşmeni sen kendin bildir. Böylece, herkes senin ağzından sözleşmenin uzatıldığını duymuş olur.” dedi.

Bir antrenör görevlendirmek istiyorsanız, öncelikle ayrıntılı ve derinlemesine bir inceleme yapıp, programınıza uygun en iyi antrenörü görevlendirmeye çalışın.  Sonrasında görevlendirdiğiniz antrenöre tüm desteğinizi verin. Bütün maddi, manevi imkanları sunun. Aynı zamanda hedefine ulaşabilmek için gerekli süreyi de tanımanız gerekir.

Bir basketbol takımını yaratmak çok zaman alan ve zorlu bir süreçtir. Ayrıca, başarılacak işin gururu ve başarıdan alınacak haz ayrı sevinç doğurur. Yukarıda ki bilgilerin ışığında doğacak başarı sizi bir üst sınıfa taşıyacaktır.                                          

Son Makaleler

Sevdirin Basketbolu

Başarılı Antrenör

Hızlı Hücüm